top of page
Wheat%20Field_edited.jpg
Forfatterens bildeLina Løvdal

Hva er "ply"?

Om du er en eventyrlig strikker, eller bare har funnet en oppskrift på engelsk som du ønsker å prøve deg på, så har du kanskje kommet over ordet "ply" sammen med et tall (1ply, 2ply, 3ply, 4ply osv.) når det er snakk om hvilken type garn du skal strikke med (les mer om "Yarn Weight" HER). Dette innlegget vil gå litt i dybden av ply og hvorfor det kan være lurt å vite litt om det.


En hyllesekjson fylt med garnnøster i mange ulike farger.
Foto: Paul Hanaoka (CC-BY)

Først en begrepsforklaring. Ply var brukt om tykkelsen på garnet i England og Australia, og noen ganger kan man se at det fortsatt henger igjen hos flere engelske leverandører, særlig 4ply. Men ettersom spinnetkknikker og ulike garn har kommet inn på garnmarkedet, så har ply mindre og mindre å gjøre med standard tykkelser å gjøre.


I Norge er vi veldig opptatt av strikkefastheten på garnet, men i andre land kan oppskriften beregnes ut fra tykkelsen på garnet.


"Ply" sier noe om at et garn er spunnet sammen av flere tråder, også kalt 1-tråds, 2-tråds, 3-tråds osv. Hvis du tar en titt i ditt eget garnlager så er jeg sikker på at du finner flere ulike garntyper. Du kan se hvor mange tråder som er spunnet sammen ved å spinne opp litt i tuppen av et nøste.


Når det kommer til tykkelse på garnet, så avhenger det av hvilket land oppskriften kommer fra. Egentlig handler ply om hvor mange tråder som er spunnet sammen. Eks. 2 ply er 2 tråder spunnet sammen, 4ply er fire tråder spunnet sammen. I blant annet England og Australia har antall ply blitt betegnelsen på tykkelsen på garnet, men det betyr ikke nødvendigvis at 4 ply i Australia er 4 ply i England, det betyr heller ikke nødvendigvis at 4ply er fire tråder (ja, det kan være litt forvirrende).


Eks:

Sunday fra Sandnes Garn

Norge: 28 masker på 10 cm

USA: Fingering

England: 2ply

Australia: 3ply



Nærbilde av ferskenfargede hesper, de er spunnet med 1ply/1-tråd
Foto: A R (cc-by)

1 ply/ 1t-råds

1 ply (eller 1tråds garn) er et garn som består av kun 1 tråd som er tvinnet med seg selv. Det innebærer også at den ikke er like robust dersom du tvinner den opp og drar den litt fra hverandre. Den er også mindre elastisk og maskene vil "gå litt i ett" og ikke være like tydelige (stitch definition). Det finnes selvsagt unntak fra denne regelen, da lengde på fibrene og fibertype også har en del å si på dette. Eksempelvis så vil 1-tråds/1ply ull og silk mohair begge være 1ply, men der du lett kan trekke ullfibrene fra hverandre i ulla, så må du til med saks på silk mohair, men begge typene har begrenset med elastitet.

Nærbilde av en haug med rosa garntråder
Foto: Marco Bianchetti (cc-by)

2ply og fler

Når et garn er spunnet sammen med flere tråder, kaller vi det 2ply, 3ply, 4ply/ 2-tråds, 3-tråds, 4-tråds. Du kan lett se forskjellen ved å prøve tvinne opp enden av et garnnøste og telle hvor mange tråder du sitter igjen med. Bildet til høyre viser tydelig at dette garnet er spunnet sammen av flere tråder.

Garn som består av flere tråder sammen vil være mer robust, og det krever god kraft for å ryke, er mer elastisk og viser tydelig definisjon av masker og strikkemønster (Stitch definition). Det finnes også unntak for dette med tanke på fiberlengde og fiberinnhold.

Noen tråder er også spunnet sammen med tråder av andre fiberinnhold, for å beholde kvaliteten til ulike fibertyper. Og det finnes garn der 2 ulike farger er spunnet sammen for å få et spennende fargespill i garnet.





Nærbilde av tvinnede turkise tråder
Foto: Darren E E (cc-by)

Det betyr imidlertid ikke at når flere tråder er spunnet sammen så er det bedre, men at de har ulike egenskaper. Ply/antall tråder spiller først og fremst rolle i:

- Elastitet

- Robusthet

- Maskedefinisjon (tydelige masker og mønster)

Det er også mulig å strikke med flere ulike garntyper sammen, dette er ganske vanlig med silk mohair. Da strikker man ofte med silk mohair sammen med et nøste flertrådet ull. Silk mohair gir mykhet og "fluff" og ulla gir elastitet og robusthet til plagget.


Da er det bare å si lykke til med neste strikkeprosjekt, og sleng gjerne ut en kommentar om du har flere tips eller spørsmål til temaet.

- Lina <3



55 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page